Sent ute?

Muligens er jeg litt sent ute i år. Litt sent ute til vårens show til skogs. Jeg er i alle fall helt ute.

Foreløpig er det tre lom og fire gjess som står for underholdningen utpå vannet. Orrfuglene høres fra tretoppene på myra så kanskje er det duket for litt spill på den isen som er igjen utpå morgenkvisten.

Om jeg er sent ute, så er jeg i alle fall helt ute🤞

3 gleder fra balkongen.

Jeg trenger stadig en påminnelse om å glede meg over de små hverdagslige opplevelsene. I dag trengs det igjen. Så her kommer dagens (foreløpig) tre gleder fra champagnebalkongen:

  1. Tursekken er pakket. Planen er å møte mai utendørs.
  2. En lang og god telefonprat med ei venninne var bra. Det er ikke hver dag jeg tar telefonen (!), men i dag passet det. Og det passet bra!
  3. Katta og jeg nyter vårsola på, nettopp, champagnebalkongen. Med te og bok til meg og fluer å jakte for han så bjuder den på. Selv om det ikke er champagne.

Det er generelt lite champagne i hverdagen. Lite til fest også, når jeg tenker meg om. Men med alt det går an å glede seg over så er i alle fall ikke akkurat det noe savn.

Hva gleder du deg over på en tirsdag?

Sol, bok, te og utsikt. Og på champagnebalkongen drikkes alle kalde drikker av stetteglass. Også vann 🙂

 

Den kartomane slår til!

Igjen! Og nå tror jeg jammen meg kanskje det er klart for et nytt kart igjen! De siste par dagene har jeg nemlig vært i sånn idemyldremodus. Med kart. Og nå kjenner jeg det snart er på tide å involvere den mer impulsive partner-in-crime i ideene.

Jeg har nemlig så vidt begynt tankevirksomheten om årets The Great Escape. Den 12. escape’n på rad. Altså blir det den tolvte sommeren på rad at vi to faste medlemmer av The Great Escape setter av noen dager og netter til fjelltur i kor.

I år på sykkel. Siden gangevnen hos undertegnede har gått drastisk nedover siden vi startet med Rondane på langs i 2013. I åra siden da har vi trasket og gått, padlet, syklet og ridd i fjellområder rundt omkring i vårt vakre land. Vi har sovet i lavvo, på hotell og i det meste av ulike DNT-hyttekonseptene som fins. Både betjente og selvbetjente. I matboden på 2068 meter over havet på Fannaråken har vi også sovet. Sammen med et ektepar fra Larvik. Vi var nemlig noen og nitti personer som skulle dele på sånn omkring 37 ordinære senger. Så da var det i grunn greit med ei glissen matbu sammen med tunfisk og joikakaker.

I år blir det kanskje hverken matbu eller 2000-meterstopper. Så foreløpig idemyldres det om både hotell, lavvo, rundturer og seterveier.

Når jeg ser på antall turkart jeg allerede har å velge mellom så burde det muligens gå an å ta i bruk et av dem jeg allerede har!?! Men så er det artig med et helt nytt område også, ikke sant 😉?

Hilsen kartoman friluftsheidi som leter etter bilfrie sykkelveier som både er lange nok, har start og stopp på samme sted med noen dager i mellom og med lademulighet for trehjulingen underveis. (tips mottas så absolutt med takk om noen skulle sitte på svaret 😉).

Fortsettelse kommer. Antakelig med et nytt kart 😉

Det skulle vel i grunn være mulig å gjenbruke noen av disse kanskje?

The Great Escape 2013-2021 kort fortalt:

https://friluftsheidi.blogg.no/hvorfor-the-great-escape.html

 

2022 ble en super tur i Dørålen, med kreftmedisin så vidt ute av skrotten før avreise: https://friluftsheidi.blogg.no/rondane-pa-gjors.html

Og i fjor, 2023, ble det lavvo, bading, trasking, vading og turisthytte i Gausdal vestfjell:

https://friluftsheidi.blogg.no/gatur-eller-matur.html

http://friluftsheidi.blogg.no/sa-gikk-vi-da.html

Her er to av innleggene etter fjorårets escape. Det er visst mange av dem også, i bloggarkivet mitt finnes de…

Effektivt!

Ukas søndagstur er unnagjort. Vi har vært ekstremt effektive syns vi. Akkurat denne helga. Og det er ikke vår skyld. Det er yr sin skyld.

Yr varslet sol i går og regn i dag. Dermed var vi i overkant lure til oss å være, så vi tok søndagsturen på lørdag. Og så er det lørdagsgreier og -sysler i dag. Og søndagsturen har vi effektivt lagt i «banken» så nå kan det regne så mye det bare vil.

Det er forresten helt magisk å komme seg ut i vårskogen. Nå er det endelig bar bakke (nesten) overalt også i nærskogen min, så nå kan vi glede oss over luksusen å kunne gå rett uti skogen fra trappa. Det ble både bålkaffe, kanelsnurrer, leting etter gamle grunnmurer (er jo ikke samboer med en museumsansatt uten at det får følger) og krabbing rundt for å plukke både blåveis og hvitveis. Og heldigvis en god del virring omkring og mysing på blikkfang underveis.

Takk for denne søndagsturen også, skogen! Selv om den foregikk på lørdag. Du inspirerer. Og dermed legges planer for sesongens første hengekøyetur 😊. En skogstur kan være effektiv på så mange måter.

Gullhøne. 
Hvitveisteppene har startet sitt inntog.
Dag og natt. 

Turens “fangst”.
Kaffe og kanelsnurr på gang.
Gullhøne, eller marihøne om du vil. Vårtegn.

Sånn går nu dagan…

Hverdagene med varig sykdom er sånn omtrent:

Mandag: Næh, jeg er så vant til det.

Tirsdag: Næh, jeg er så vant til det.

Onsdag: Næh, jeg er så vant til det.

Torsdag: Næh, jeg er så vant til det.

Fredag: JER ER SÅ HELSIKES LEI AV Å HA KONSTANT VONDT OG IKKE HA ENERGI TIL NOE SOM HELST. JEG HATER KROPPEN MIN OG JEG HATER Å VÆRE SLIK HELE TIDA. ALT ER EN PINE SÅ VÆR SÅ SNILL Å FÅ DET TIL Å STOPPE. JEG ER UTSLITT!!! PLIIIIS!

Lørdag: Næh, jeg er så vant til det.

Søndag: Næh, jeg er så vant til det.

….

Og denne dukket opp på facebookfeeden min i dag tidlig. Sånn passe velplassert:

 

Sånn er i alle fall hverdagen min. I dag er det fredag. Jeg satser på å finne igjen kampgløden i morgen.

God helg!

“Hadde du bare vært litt større!”

Akkurat det sa dama som styrte roboten til meg i dag. Og jeg spurte i grunn om jeg kunne få det skriftlig! Det er sjelden jeg beskyldes for å være for lita! Men altså; roboten som trekker opp riktig mengde radioaktiv kontrast var så proppfull av bequerel på morran i dag, at den slet med å trekke opp akkurat så mye, eller lite da, som jeg skulle ha. Så da måtte vi vente litt da. Ikke på at jeg skulle blir større, selv om det stadig vekk går fortere og fortere kjennes det ut som. Nei, det var bare å vente såpass lenge at halveringstida hadde begynt og antallet bequerel var nede på et brukbart nivå.

Og da gikk alt etter planen! Og godt var det, for dama som kom etter meg var mindre enn meg. Og magen hadde begynt å rumle da den kun hadde fått lunkent vann så langt i dag. Radioaktiviteten ble sendt inn i åra, skrotten fikk tid til å fordele svineriet og bildene ble tatt. Det hele tok i grunn formiddagen. Enda jeg igjen var av typen «one-take-wonder». Altså klarte jeg å ligge så rolig at alle bildene ble «bra nok» på første forsøk som a sa. Ingen ms-spasmer, hostekuler eller nysing i dag. Men med et par blodprøver i tillegg så fikk jeg til slutt reise hjem igjen. Og det var godt.

Så nå tenker jeg det blir en bitteliten brunsj og helst en ørliten strekk. Det skal vel til i og med at jeg allerede begynte å glede meg til å legge meg igjen FØR jeg sto opp i dag.

Hæsjtægg selvlysende og alt annet enn morgenfrisk.

Enda en formiddag her…

Ikke akkurat standard med solo til frokost. Men greit med litt påfyll før hjemreise.

 

Ei fargerik uke. Tips nr. 5.

Det femte tipset i min serie med greier som ser ut til å fungere for meg er muligens litt omfattende. Men prinsippet bak går antakelig an å følge på en eller annen måte av de fleste.

For meg handler det om å ta tilbake litt av kontrollen. Med ekstremt lite energi å forbruke, samt at energien er fryktelig uforutsigbar, så kjente jeg at jeg mistet mer og mer kontroll over både energi og hva jeg brukte den på. Jeg var liksom aldri fornøyd med det lille jeg fikk til. Jeg ville alltid mer enn jeg orket og jeg havnet stadig i situasjoner der aktiviteter jeg egentlig likte ble et ork og en «plikt» fordi jeg var for sliten. Ofte for sliten fordi energien var brukt opp lenge før «må-oppgavene» var fullført. Og da ble det ikke igjen tid til lystbetonte aktiviteter.

Så kom MS-senteret. Eller rettere sagt mitt rehabiliteringsopphold på MS-senteret. Der hang ukeplanen med detaljert dagsplan på innsida av døra. Alle avtaler, gjøremål og måltider var markert. Og det var masse ledige «tider» som kunne fylles med flere avtaler, hvile, tur eller hva som helst annet som jeg ville.

Og jeg er jo barnehagepedagog. Så ukeplan, se det! Det skjønner jeg meg på. Det er vel kanskje også derfor jeg rett og slett «adopterte» ideen med ukeplan. Samtlige uker etter det oppholdet, som ble avsluttet midt i november, har jeg derfor laget min egen ukeplan. Jeg har kun hoppet over i jula og i påsken. Da har det vært ferie. Jeg har forresten hoppet over ei uke til i vinter. Som en test for meg sjøl. Men da kjente jeg at jeg sklei ut, så da var det bare å hekte seg på igjen fra uka etter.

Så det siste halve året, snart, har jeg levd med ukeplan. Sikkert substitutt for at jeg ikke er på jobb og lager noen der. Måltidene har egen farge. For de er viktige for å holde energien så god som mulig. Spesielt for oss med fatigue, har jeg lært. Trening har egen farge og det har alle «Må-aktiviteter», sykehusavtaler for eksempel, alle «bør-aktiviteter» og alle «lyst-aktiviteter». Rimelig fargerikt 😉. Og så er det så klart viktig at jeg prioriterer. «Må-aktivitetene» kommer på først. Så «lyst-aktivitetene». Og hele poenget med de er at da kan jeg velge. Jeg kan gå meg en tur, ligge på sofaen, lese ei bok eller gjøre noe het annet som jeg har behov for eller lyst til. Til slutt skrives «bør-aktivitetene» på. Og de settes helst opp i korte økter slik at de er gjennomførbare. Og er de ikke det, gjennomførbare, så hopper jeg rett og slett over. Det er aktiviteter som husarbeid for eksempel, som kan utsettes til i morgen. Eller til de for eksempel glir over til å bli «må-aktivitet» 😉 .

I periodene der det er mye jeg må, mye avtaler, så blir det veldig lite «-bør-greier». For da er det viktig at mest mulig av tida mellom brukes til hvile og restitusjon.

Dette har jeg fått til å virke for meg. Det kjennes ut som jeg har noe mer kontroll over dagene. Jeg har mer overskudd til å få gjort noe som gir meg glede, og det gir struktur i hverdagen. For det kan virkelig være en utfordring når en har mest lyst til å legge seg i fosterstilling under dyna eller et pledd.

I helga var jeg på hyttetur med en god gjeng kolleger. Det betyr at forrige uke og denne uka har litt ekstra rom for «lyst-aktiviteter». Rett og slett fordi slikt noe krever energi og det må lades både før og etter.  Men turen kom med på ukeplanen! Med egen farge så klart!

Ukas palett.
Kan snart tapetsere kontoret med ukeplaner 😉

 

Kronikerens tips nummer 4.

Mitt kroniske liv krever at jeg er ekstremt bevisst og nøye med hva jeg bruker energi på. Det krever også at småbrukeren må ta i noen ekstra tak. Ganske mange, egentlig. Og ikke minst også ta over en del av «mine» arbeidsoppgaver.

Vi ukeshandler. Og det er ikke jug. I mange år har vi prøvd å være nøye med å dra i matbutikken kun en gang per uke. Annenhver uke drar jeg og annenhver uke drar småbrukeren. Da ender vi jo som regel med en rimelig endeløs handlelapp, og ganske mye tunge poser og ekstremt mye «drass». Det passer ikke min ms-syke kropp. Når en i tillegg til vanlig skyr alt som heter kjøpesenter og misliker store handleturer, så taler det meste for unngåelsesatferd! Men mat må vi ha!

En handletur med den tilstanden jeg er i krever egentlig en hel dag. Ingen andre ting på tapetet den dagen, kun handletur. DET er kjedelig! Og ikke noe jeg egentlig syns at er greit å drive med. Så da må vi ta grep og være litt løsningsorientert!

Så dermed endte det med at det er Oda som kommer med maten til oss. Altså ikke Oda som i avleggeren, men Oda som i de gule bilene vi ser på veiene.

Matbestilling, med andre ord.

Det betyr at vi stille og rolig og ved hjelp av det o store internettet kan sitte hjemme og bestille alt vi trenger (og selvfølgelig en del mer) via tastatur. Så får vi det tilkjørt og bært inn i gangen på det tidspunktet vi velger. Eller det tidspunktet som passer oss best av de som er ledige da. Som regel er transporten gratis eller vi kan betale for eksempel 9 kroner for det.

Dette gjør jeg med litt blandede følelser. Det blir hverken spesielt kortreist eller støtte til lokale virksomheter av det der. Men vi slipper å kjøre bil til butikken og sparer da litt utslipp i og med at Oda-bilen kjører innom mange og legger opp ruta slik at vi som bor i samme område får maten levert på samme tur. Det er også lettere å unngå at det «detter» både sjokolade, lakris og andre greier oppi handlekurven rett før du kommer til kassa. Det blir sjelden til at vi logger oss på for å kjøpe MER sjokolade kvelden før Oda-bilen kommer, for å si det sånn.

Og aller viktigst: Det sparer energi. Både min energi og småbrukerens. Så får vi se om vi er fornøyd med metoden når det har gått noen måneder. Akkurat nå kan det i alle fall anbefales.

Matbestilling er dermed mitt kronikertips nummer fire 😊

Det er heldigvis ikke like mye hver gang….

 

En måtte nok ha vært der.

Boka jeg akkurat har lest ut heter akkurat det; «En måtte nok ha vært der». Den er tredje bok i en serie skrevet av dansken Thomas Korsgaard.

Helga mi kan nok også beskrives med den setningen; «En måtte nok ha vært der». Så dermed blir denne turrapporten eller dette reisebrevet et litt tamt forsøk på å beskrive noe av stemninga for dere som ikke var der.

Jeg må ikke glemme å takke verten, hytteeieren, initiativtakeren og pådriveren for rausheten. Det trengs initiativ for å få til slikt noe. Og det trengs godt selskap for at resultatet skal bli så bra! Som en av deltakerne sa da turen gikk hjemover: «det er en ukomplisert gjeng å være på tur med!».

Og det hadde’n rett i.

Fredag gikk det to biler fra lavlandet og nordover og østover, nesten til Sverige, men bare nesten. Den ene bilen kom fram så tidlig at vi rakk både litt kalde forfriskninger, sengestrekk (!), middag og det meste av en hockeykamp på tv før de andre kom. Sånn må til når en er på tur med en og en halv sportsidiot.

Utpå kvelden dukket bil nummer to opp og selskapet var fulltallig og alle sengene var «bebodd». Den ene måtte ha stige, da høyden på køya slett ikke sto i stil med lengden på beina. Den halve sportsidioten forberedte mat til de sist ankomne og alle ble foret etter hyttekunstens regler. Vi var ferdige med sport og da var det klart for spill. Det ble noen runder der fiskekake ble hyttetur og slikt (Ryktet går!) før vi hoppet i loppekassa.

Morgenen etter fikk undertegnede servert kaffe på senga til avtalt tid. Verten måtte gå en times tur på morran før vi andre syns det var noen vits i å stå opp. Og altså før det var noen vits i å servere kaffe. Frokostbuffeen sto klar etter hvert som vi kom oss i vertikalen, og etter påfyll av egnet næring tok den ene bilen av med mål: det store utland! Systembolaget og butikken på andre sida av grensa fikk et besøk, mens undertegnede prioriterte alenetid og bok. Sammen med bikkja. Bikkja var derimot ikke særlig behjelpelig med oppvasken, så det var lurt at vi hadde gått for mest mulig engangs…

Da bilen med folk og røvere….jeg mener det gode selskapet og alt de hadde handlet returnerte til basen, var tursekken pakket og bikkja og jeg klare til å ut i sola.

Vi gikk på beina og på ski til vi fant en egnet plass for resten av dagen. Verten hadde heldigvis litt energi å bruke opp, så det ble både sittegrop, levegg og bål. Undertegnede hadde kløvd bjørkeved for harde livet mens de andre var på utenlandstur, og etter litt medbrakte forfriskninger ble det pølsegrilling og god kok. Ren påskestemning. Godsaker ble stadig tryllet frem fra sekkene. Som planlagt ble de myyyye lettere på hjemveien.

Jeg er usikker på hvem av oss som egentlig var ansvarlig for været på turen. Men vedkommende var i alle fall rimelig heldig med bestillingen. Sol fra mer eller mindre skyfri himmel og god temperatur samt et og annet vindkast som kun var utfordrende for bålrøyken var det vi fikk. 12 minusgrader om natta ble til mange varmegrader og trugene måtte fram på hjemveien.

Å stå på ski i nedoverbakke etter en rimelig uthvilt husky på slushføre som rett som det er går over til bar lyng, grus eller is er en relativt krevende øvelse. Men ganske underholdende å se på 😉. Men med godt med smertestillende innabords fra før samt uforlignelig god fysikk så gikk det aldeles strålende og alle kom helskinnet «hjem».

Det var tid for bading! Hytta var utstyrt med både innedusj og rennende vann. OG utebad! Vi kan kalle det et slags badeland, tror jeg. I alle fall etter at verten fikk måkt vekk snøen fra isen i kanten slik at vi kunne sitte på den og skli oss ut i elva. Eller bekken. Kvernåa, som den heter. Samtlige seks deltakere endte med å ta seg et bad, noen sågar to. Og jeg drister meg til å påstå at den som syns det var kaldest var han som ventet lengst og grudde seg mest før han hoppet uti. Men FOR en gjeng da! Vi kan vel si det sånn at alle fikk gjennomført en slags triathlon.

Kvelden ble brukt innendørs med mer mat og flere forfriskninger. Mer brettspill også. Denne gangen «Ølspillet» med innslag av både push-ups, sang, håndbak og vræling ut av vinduet.

Det tar på å holde seg i gang på både fjelltur og badetur så til slutt måtte både den yngste og den eldste legge seg. Resten holdt det gående enda ei stund. Jeg går ut i fra at de løste en del verdensproblemer. Muligens litt mer lokale sådanne. Det kunne høres slik ut gjennom uisolerte vegger og ørepropper i alle fall.

Søndagen bød på like strålende sol som lørdagen. Både vert og øvrig klientell var noe mindre morgenfriske enn dagen før. Men etter både egg og bacon, en og annen paracet og litt kaffe var vi igjen klare for dagen. Sportsidiotene forsvant på topptur. Bikkja fikk tur med fru overkøye og undertegnede surra rundt i skogen langs elva med truger. De to siste passet huset og solveggen. De måtte «tæne» litt. Undertegnede hadde brukt såpass lite fyrstikker i helga at hu måtte tenne enda et bål og da ble det pølser, ostesmørbrød og resten av frokosten til lunsj. Toppturgutta kom også ned igjen fra fjellet og fikk litt næring i magen før pakking og hjemreise.

Igjen folkens; takk for en helt uforglemmelig tur! Tenk å få dra til et helt nytt og ukjent sted, med både nye og gamle venner. Kose seg med god mat og godt drikke, artige spill og strålende vær. Og aller viktigst: Den utrolig flotte og uvurderlige gjengen!

Som sagt: En skulle nok ha vært der! Og motivasjonen for en «neste gang» er såpass stor at jeg har trua på at det blir en realitet! En ny mulighet til å «være der» 😊

God kok i solskinnet 🙂
Hu andre som prioriterte sofa framfor Sverigetur. Typisk sofahund.
Snart klare til tur.
Fin unnskyldning når jeg havner blir etter – “Jeg skulle bare ta bilde”  😉 
“Kommer du?”
Bålglede.
Badeland. Aka Kvernåa. Det var på oversida av denne brua vi lagde issklie. 
Utsikt fra bålgropa.
Sport og spill…ellernoe 😉
Losjiet med badeland og friluftsheidi i front.

Lange pupper.

«Hvorfor har den dama så lange pupper?», spurte den sånn omtrent fire år gamle jenta i dusjen i den lokale svømmehallen. Mora til jenta, ikke hu med puppene, ble litt sånn desperat i blikket. En smule stressa og svar skyldig, så vidt jeg husker. Hadde det eksistert et høl så hadde hun nok gladelig hoppet nedi. Det var ikke mine pupper som var lange, så jeg kostet på meg å le litt i skjegget. Letta over at det ikke var min fireåring som lurte.

Hu med de lange puppene kunne nok ha svart. Og jeg kan det også nå:

Hun hadde vært på mammografi! Hvis ikke puppene blir lengre av den behandlinga de får der, så vet ikke jeg! Makan til draing og dytting har jeg nesten ikke vært med på siden, ja siden forrige mammografi, tenker jeg. Jeg hadde helt glemt at det innebar å stå på tå mens jeg lente meg fram og fikk puppen pressa inn i ei maskin mens armen ble vridd i en unaturlig posisjon og ansiktet lå som smurt utover ei glassplate.

Men altså; jeg håper alle jenter over 50 vet hvorfor puppene er så lange! For det vil muligens si at de som meg har vært på mammografi! Og det burde de!

Forrige mammografi ble også dokumentert:

https://friluftsheidi.blogg.no/den-perfekte-pupp.html