Når øya går i kryss.

Jeg har fatigue. Og de neste ukene blir mye fokus rettet mot hva det dreier seg om og i alle fall hva det betyr for meg. I dag mental fatigue. Kognitive utfordringer. De usynlige symptomene. Når huet ikke virker.

Jeg har MS-relatert fatigue. Det har i alle fall jeg og fagfolka jeg har med å gjøre konkludert med. IBS og kreft kan også gi fatigue. Så jeg går ut ifra at de greiene ikke har gjort akkurat min situasjon noe bedre. Ikke på fatigue-området heller.

Min fatigue rammer både kropp og tanker. Den er både fysisk og kognitiv. Og jeg har prøvd «å ta meg sammen» og ignorert mangelen på energi i mange år. Og jeg gjør fortsatt det innimellom. Men nå kaller jeg det kalkulert risiko.

Min beholdning av energi er lav. I alle fall mye lavere enn min normal og antakelig også det som er normalt generelt. Energinivået varierer. Fra lavt, til enda lavere og til tomt. Det er ingen som vet, da det er rimelig vanskelig å måle, men kanskje jeg på en topp dag har 50 % av den energien en frisk utgave av meg skulle hatt. På en dårlig dag kanskje 10%. Og energinivået er uforutsigbart. Ofte finnes ingen logisk forklaring på hvorfor jeg er så sliten i dag til tross for at jeg har lagt meg tidlig hele uka, spist sunt og gjort «alt riktig». Sånn er fatiguen. Den er en del av et sykdomsbilde. Jeg blir ikke frisk av fatiguen av å hvile. Jeg kan bli så bra at jeg orker å spise eller dusje eller møte opp til neste avtale. Å sitte i sofaen og snakke og lytte og være tilstede er ofte mer slitsomt eller å gå en lang skogstur. Sånn er kognitiv fatigue. Og den skal jeg love deg er vanskelig å balansere.

En tur ut kan hjelpe for fatiguen. I dag en rundt huset.

Og hva som tapper meg for energi? Jo det er så mangt. Blant annet mitt eget hue. Kognitive utfordringer, på fagspråket. Tenkeboksen.

Når du og jeg deler et godt måltid og ei skravlestund sammen, uansett om det er hjemme hos en av oss eller på restaurant, så er det mentalt påfyll. For oss begge to, forhåpentligvis. Men for meg kan det allikevel føre til at dagen etter må tilbringes i senga. Der vi satt og spiste så kosa vi oss, vi skravlet, fikk god mat og kanskje noe godt i glasset, og vi hadde det hyggelig.

I tillegg til kosen så fikk jeg med meg følgende:

  • Jeg hadde smerter i dag som alle dager, så en god del energi gikk med til å ignorere det.
  • Jeg konsentrerte meg om hver eneste munnfull for ikke å sette maten i vrangstrupen. Det er ikke et uvanlig symptom ved ms.
  • På grunn av MS-en så hender det at jeg må skikkelig fort på do. Så det var fint at jeg fant ut hvor den var før vi satte oss og jeg var hele måltidet klar til å styrte av gårde om behovet skulle melde seg. Klar til start, for å si det sånn.
  • MS gir kognitive utfordringer. Så hvis du syns jeg «datt» ut av samtalen innimellom så var nok det fordi det innimellom er vanskelig for meg å følge en tankerekke, finne riktig ord og ikke minst følge med på en samtale spesielt dersom det er flere som snakker og/eller det er mye støy.

Stemmesurr eller tv og radio på i bakgrunnen kan sette meg litt ut.

  • Jeg blir litt stressa spesielt når jeg skjønner at jeg ikke henger med. Og da blir gjerne synet litt uklart også og blikket litt ufokusert. Stress gjør meg mer ustø i gangen også og får meg gjerne til å fomle litt ekstra med det jeg har i hendene. Så jeg har fokusert mye på glass og kniver og gafler under måltidet.

Ellers var det en veldig fin opplevelse. En opplevelse som ga mye påfyll.

Men slik må ms-kroppen og hodet mitt jobbe på en mye mer energikrevende måte fordi den ikke lenger «går på autopilot». Selv når jeg sitter rolig og nyter både maten og selskapet. Ting som du gjør uten å tenke på at du gjør det krever både bevisst konsentrasjon og fokus for en slik som meg.

I lommeboka mi har jeg et kort. Der står det følgende:

Jeg har hørt om flere ms-pasienter som har blitt beskyldt for å være dritings når de har besøkt restauranter eller andre etablissementer. Senest i dag hørte jeg om ei voksen dame som ble kastet ut av en restaurant fordi «hun var synlig beruset». Hun hadde spasmer i beina men satt ellers og drakk pepsi max. Derfor har MS-forbundet laget dette kortet. Og det er akkurat disse symptomene som gjør at energilagrene for mange av oss tappes urimelig fort. Alle disse symptomene gjør fatiguen verre. Også for meg.

Og jeg tror jammen jeg syns de kognitive vanskene er det verste. At huet ikke henger med. DET kjennes rimelig tungt. En ting er at kroppen ikke tillater meg å gjøre alt jeg vil fysisk. Men når jeg ikke fikser å bruke huet hverken sosialt, språklig eller intellektuelt på samme måten som jeg gjorde før og kjenner at jeg i flere situasjoner ikke «henger med», DA blir jeg frustrert. Og kjemper enda mer med de små energilagrene jeg har for å gjøre det beste ut av det. Og sånt tar krefter.

Så da må jeg trene. Både fysisk og mentalt. For å bremse den negative sirkelen. Fatigue kan fort føre meg inn i en negativ spiral. En ond sirkel der frykten for fatigue gjør at jeg «hviler meg inn i mer fatigue». Så det handler med andre ord om kalkulert risiko. Jeg må tilrettelegge det jeg skal ut på slik at det fungerer så godt som mulig for meg. Jeg må balansere aktivitetsnivået slik at jeg hverken gjør for mye eller for lite. Og jeg må prioritere og prioritere vekk.

For å få til det så må jeg akseptere. Akseptere at fatigue og kognitive utfordringer påvirker meg minst like mye som de fysiske symptomene jeg har. De usynlige symptomene som jeg har overforbrukt energi på å kompensere for i årevis!

Og det kommer jeg jo til å fortsette med! Jeg har jo lyst til å virke! I alle fall innimellom.

I morgen og de neste dagene skal jeg fordype meg i fatigue-problematikken min sammen med fysioterapeuter, sykepleier, sosionom og nevrolog. Og antakelig sammen med medpasienter. Her skal ingen føle seg skamfull for å trekke seg unna og tilbringe tid på rommet eller sette seg ved «stillebordet» i kantina. Her skal vi være ego og gjøre det som passer oss! Målet er å finne balansen og snekre sammen en hverdag der jeg tar valg som fungerer. For meg slik jeg er nå. Med fatigue.

Men i kveld har jeg trukket meg tilbake. Jeg holder meg på rommet iført pysj, tøfler og badekåpe. For det er det jeg trenger og det som passer fatigue-friluftsheidi akkurat i dag.

Innlegget er redigert og tilpasset men tidligere publisert i november 2022.

Hvilken sesong er det?

Plutselig var sykkelsesongen over. I det minste satt på pause akkurat der jeg befinner meg nå. Og i alle fall når sykkelen ikke er utstyrt med vinterdekk på noen av de tre hjula. Litt dumt, siden planen var å bruke den mye noen uker nå, men slett ikke så overraskende.

Og jeg gidder ikke bruke mer enn 30 sekunder på å irritere meg over det. Uansett hva jeg gjør så får jeg ikke snøværet til å gi seg. Da får jeg gjøre noe med hva jeg bruker tid og energi på i stedet.

Dermed ble det tid for trening inne i dag. Og ikke minst så fikk nærmiljøet to nye medlemmer. Små, men blide og iført krone. Dronninger i sin verden. Det er snømannsesong!

 

Den ene står sammen med denne damen som heter “Over vannet” og er laget  av Istvan Lisztes i 1993. Hu har stått der ei stund hu der. Det klarer nok ikke de andre to dronningene. I alle fall ikke om sykkelsesongen kommer tilbake.

Vi får se hvilken sesong det er i morgen. Og så får vi, i alle fall jeg, løse dagen ut i fra det.

Hvilke muligheter!

I dag skulle jeg på sykkeltur hadde jeg tenkt! Jeg tviler akkurat nå.

Men hvilke muligheter som åpner seg a gitt. Hva bringer denne dagen? Jeg får stå opp og se🙂

Lag deg en fin dag!

Sykkel utgår nok. Ellers skal jeg gripe dagen som hu her🙂

Badesøndag?

Det ble det ikke. Ikke ble det hvilesøndag eller lat søndag heller. Livet på rehabilitering tar ikke helgefri! I alle fall ikke her. Tre avtaler før lunsj og to etter. En liten periode før i dag lurte jeg på om det var vm i klesskift jeg var med på. Inneaktivitet, uteaktivitet, aktivitet i treningsrom, inneaktivitet igjen. For en som har trøbbel med termostaten i kroppen fra før så blir det en del klesskift av slikt.

Men heldigvis så ble det tid til tur før middag. Det gjelder jo å passe på når muligheten er der. Og når søndagen ellers går i rasende fart så var det bare å fylle på med litt til. Og godt for både kropp og hode var det.

Selv om det ikke ble badesøndag. Isen hadde inttatt tjernet, men akkurat rundt badebrygga var det åpent vann. Så…. Det blir en dusj i stedet. Og en lat søndagskveld. Det er planen for i morra er det på’n igjen.

En oase.
Åpent vann ved badebrygga.
Varingskollen.
Gull på bakken.
Rondanestien i Hakadal.
Nådde dagens turmål.

Litt lenger tid i år.

I år tok det litt lenger tid på rehabilitering før friluftsheidi stakk av enn det gjorde i fjor. Faktisk nesten fem og en halv time. Det var myyyye lenger enn forrige gang:

Hvor lang tid tok det?

Men det var altså så lang tid det tok før jeg måtte en tur ut og lufte meg. Selv om det denne gangen ble kun en tur med asfalt under beina. Frisk luft er helt essensielt. Også når en skal tilbringe de neste ukene på hybelen her på rehab’en. Og de neste dagenes turmål er allerede i planleggingsfasen, så planen er fortsatt å komme meg ut hver dag. På lista over mål har vi både et tjern og toppen av en slalombakke. Og et helt nyttt sted byr jo på mange spennende retninger både å gå og sykle ellers også. Selv om dagene er rimelig fylt opp med individuelle avtaler, kursing og fellesopplegg. Jeg kommer nok til å stikke av mer. Akkurat det er jeg HELT sikker på.

Nå går det såpass rundt oppi topplokket her at en skulle tro det var lørdag….eeeehhhh; DET er det jo faktisk. Men å «bo seg til» på et nytt rehabiliteringssenter og lade opp til de første dagene med «treningsleir» krever sin kvinne. Så nå blir det horisontalen en time eller to.

Full bil.

For det gjelder å ta med seg mest mulig. Ikke sant? Det var i alle fall det ei venninne skrev til meg etter at jeg hadde sendt henne bilde av pakkekaoset mitt i går. Da var mye av det jeg skulle ha med meg foreløpig spredd ut over hele kjøkkenet. På vei ned i sekker og kofferter etter hvert.

Men nå er det meste i bilen. Jeg har pakket sykkel, klær til uteliv og innetrening. Lesestoff og strikketøy. Og jeg har pakket ved (!).

Jeg kjenner egentlig ingen andre som tar med seg ved når rehabiliteringsopphold er målet. Men de som kjenner meg vet at bålved er viktig. Store deler av vinterhalvåret er jo en ikeabag med bålved standardutstyr baki bilen min. Så også på rehabilitering. Jeg kan ikke tenke meg at det er mulig å være der i tre uker uten bål!

Så da er jeg vel klar. Kaffekjelen og tursekken er i bilen. Det samme er joggesko og tursko. Denne gangen får hengekøya være igjen hjemme. Men ellers har jeg med det meste. Hele livet skal forflyttes noen uker. I morgen blir det roadtrip før jeg inntar min nye hybel og forhåpentligvis blir kjent med noen trivelige medpasienter og fagfolka som tilrettelegger for oss. Og skulle det bli for heftig så er i alle fall bålveden på plass. Og jeg har pakket fyrstikker!

Noen har pakket seg selv. 
Det gjelder å ta med seg mest mulig.

Gutten i den stripete pyjamasen…

…satt på den ene siden av gjerdet. På den andre siden av gjerdet satt en annen gutt. I andre klær. Jeg leste om guttene i sommer. Historien var både skremmende, fengslende, ukomfortabel og lærerik. Rett og slett litt utfordrende. Og fortellerkunsten fullstendig besnærende. Synes jeg.

Derfor har jeg lest både om «Alt som er ødelagt» og ikke minst «Gutten på toppen av fjellet». Den siste om en annen gutt. Men fra samme tid sånn omtrent. Flere helt annerledes skildringer av andre verdenskrig. Fra en helt annen synsvinkel. Barnets.

I dag forferdes vi over nye kriger. Kriger der barn bor. Gutter og jenter med og uten pyjamas. Der de lever og skal leke, gå på skole og i barnehage, spise og utvikle relasjoner til andre. De skal sove i pyjamasen sin. I stedet havner de i skuddlinjen og lærer om hat.

John Boyne beskriver det i bøkene sine. Banksy har laget kunst. Med en gang jeg så bildet tenkte jeg på «Gutten i den stripete pyjamasen». Men ser han på bildet egentlig en annen gutt bak et gjerde? Eller ser han seg selv i speilet?

Uansett; vil du ha en fascinerende og noe ubehagelig leseopplevelse så anbefales John Boyne. Og ja: han skriver om kamper og kriger. Mest om de som foregår inne i folk. Og gutten i den stripete pyjamasen – han likna ganske så mye på han andre gutten! Inni også!

Bilde: Art by Banksy. Anbefales å google for den som liker streetart.

Ukomfortabel og leseverdig.

 

Endelig!

De siste dagene har formen vært rimelig slækk. Det har kun vært mulig å gjennomføre MÅ-ting. Som avtaler med leger, fysioterapeuter og slikt. Andre behov har måttet vike. Et ms-skrog som ikke akkurat samarbeider samt tidenes migreneperiode med hittil årets verste anfall på søndag har sørget for det.

At skrotten ikke blir helt og fullt klarert av disse fagfolka er jo ikke lenger overraskende. Allikevel så krever det litt oppmerksomhet. Og en del energi til både refleksjoner og mental bearbeiding. Men da blir det jo ekstra deilig og det kjennes ekstra fortjent når jeg endelig klarer å karre meg til skogs. Til og med etter å ha vært en bitteliten tur på jobb først.

I dag ble det altså endelig tur. For meg en relativt lang tur. Båltur. Med kaffe og pultostskive i sekken. Snøelene som kom da jeg startet turen forsvant. Og da jeg satte meg i bilen for å kjøre hjem kom sola. Bittelitt sent, men helt uvesentlig. Jeg er bare glad for turen. Og håper denne dagen bringer bud om bedre tider for kropp og hode. Jeg kjenner i alle fall at det er mye enklere å takle kveldens smerter når bålturen langs en ny og inntil i dag ugått sti ligger «i banken». Lag deg en god onsdagskveld!

Det trengs bare en håndfull vedskier for å koke kaffe.
Går og samler inn penger til MS-forbundet i hele oktober – selv om mine bålturer som regel foregår i grisgrente områder.
Oktoberverdenen er gul.
Mer lettgått enn Glittertind la jeg merke til…
Jeg gikk en tur på stien.

Den første snøen!

Hvilken personlighetstype er du?  Hvordan du reagerer når den første snøen faller om høsten sier muligens noe om hvilken personlighetstype du er? Jeg vet ikke akkurat det, men la oss for bloggens skyld forenkle det hele solid. Hvordan er din reaksjon når den først snøen faller? Jeg vet bare at reaksjonen er enormt forskjellig fra individ til individ.

Noen blir forbanna og rett og slett hater det som kommer ned. De hater både den rene nedbøren av type hvit og ikke minst tanken på at vi har månedsvis med vinter og mørke foran oss. De forbanner glatte veier og kulde. Noen jeg kjenner går så langt at de kaller snøen for «jævelpulver». De ser på snø som heft og gruer seg til å måke. Ikke så vanskelig å forstå akkurat det!

Så har vi den motsatte varianten. Det er de som fascinert kikker ut gjennom vinduet når fnuggene daler ned og ikke kan komme seg i uteklærne fort nok. De som stormer ut og bygger snømann, aker og fanger snøfnugg på tunga før de treffer bakken. Mange av disse lurer på når de egentlig kan ta frem skia. Ofte lenge før det hvite dekker plengraset. Jeg kjenner flest unger som er slik. En og annen overivrig voksen som helst skulle hatt skiføre hele året finnes også. Men min erfaring sier meg at de fleste snøelskere er under 10 år.

I forrige uke kom den første snøen her jeg bor  i innlandet. Det kom relativt lite av den. Kun et melisdryss. Det var den første snøen i år. For to år siden kom det mye. I alle fall nok til at brøytebilen fikk mange turer forbi småbruket.

Da var jeg en av de som måtte ut. Og bygge snømann (katt, faktisk). Og fange snøfnugg med tunga. Det er lenge siden jeg var 10. Yrkesskade antakelig.

Dagen etter var det heldigvis litt igjen. Nok til å kaste snøball på blink og bygge «snøtanks». «Snøtanks» består av litt snøballer av type som i snøborg, men satt sammen på en litt abstrakt måte og med mye teknisk utstyr som blant annet er spesielt effektivt om man blir angrepet av helikopter! Nemlig. Det sa ingeniørene som bygde den i alle fall. De var ca 4 år. Hver.

“Det snør! Himlens korrekturlakk over feilstavet sommer…”

(Anne Grete Preuss)

Lett redigert innlegg opprinnelig publisert i oktober 2020.