Hva skjedde egentlig for et år siden? Bloggen gir meg mulighet til å hente opp igjen gamle «nyheter» og selvfølgelig «gamle» blogginnlegg fra årevis tilbake. Også fra akkurat ett år siden!
Og hva skjedde egentlig da? Hva gjorde jeg?
Jo, de siste dagene av august vet jeg sånn omtrent hva jeg gjorde. For da gjorde jeg minst mulig på lengst mulig tid. På idrettsspråket kalles det nok «å lade opp». Måneder med målrettet innsats på trening og testing av ekstrautstyr var avsluttet. Og jeg ladet opp. Til dette:
Turen er beskrevet i disse innleggene, og i flere innlegg utover september 2023:
https://friluftsheidi.blogg.no/det-gikk.html
https://friluftsheidi.blogg.no/ett-skritt-av-gangen.html
Den tredje september 2023 skinte sola på Glittertind. For kun fjerde dagen hele den sesongen. Og da skinte den på meg! For egne vaklende bein og et helt unikt støtteapparat hadde hjulpet meg til toppen. Med en del trass til stede også, så klart.
Den turen gav meg foruten en enorm mestringsfølelse og en fantastisk og uforglemmelig naturopplevelse også en gjeninnført tro på menneskeheten. Den hjelpa jeg fikk før, under og etter Glittertind-stuntet var rørende og magisk på et vis. Det har jeg blogget om før. Enda en takk til dere. Dere vet hvem dere er.
Jeg fikk også satt MS, multippel sklerose, på et og annet kart, føler jeg. Både i sosiale medier og i avis. Og jeg fikk samlet inn et femsifret beløp til forskning på MS.
Nå er det september igjen. Og jeg har nettopp deltatt på et webinar som tok for seg sykdomsutviklingen for oss som har nettopp MS. Det er forsket på og utviklet flere gode medisiner som kan være med på å stoppe eller bremse utviklingen for de som har attakkpreget MS. For oss som har en gradvis forverring uten synlige attakker (på MR-undersøkelse f eks) finnes det ikke slike bremsemedisiner. Ifølge ekspertene så er det forsket mindre på dette og utvikling av medisiner som kan hindre sykdomsutvikling for oss ligger langt fram i tid. Men jeg har et håp om at det en gang i framtida vil kunne tilbys noe til dem som lever med den typen MS da og som trenger det.
I mellomtiden må slike som meg stole på, og i alle fall benytte meg av, de kjente variablene som kan påvirkes til det positive. Og da er det trening som gjelder! Fysisk aktivitet, gjerne tung, men viktigst av alt; en eller annen aktivitet! Gjerne noe som oppleves som litt utfordrende. Nerveceller og nervebaner som blir brukt, har større sjanse for å reparere seg enn de som står ubrukt. Og nerveceller som brukes kan i større grad kompensere for nerveceller som er ødelagt. For eksempel av ms. Hvor utfordrende det er, bestemmer jeg jo sjøl. Glittertind var nok i meste laget, kan den etterpåkloke meg konstantere.
Denne septembermåneden skal jeg bruke til å fokusere på akkurat det. Aktiviteter jeg syns det er utfordrende å få til. MS-forbundet har hele måneden en kampanje som heter «14 minutter for MS». Der utfordres alle til å gjøre en aktivitet i 14 minutter hver dag. Hvorfor akkurat 14 minutter? Jo fordi det i dag er omkring 14 000 små og store mennesker som lever med MS i Norge. Kampanjen har som mål å sette fokus på pasientgruppen og på aktivitet, og å samle inn penger til forskning og tiltak som kan gjøre hverdagen bedre for ms-pasienter og pårørende.
Jeg har lenge lurt på hva mine 14 minutter skal dreie seg om. Nå har jeg bestemt meg. Etter webinar der et av spørsmålene var: «Hva kan man gjøre for å forebygge denne forverringen? Og svaret var: stump røyken, ha et sunt kosthold og vær i aktivitet og/eller tren! Og som alle vet, og som vi pedagoger har erfart mer enn en gang: det er mye lettere å forebygge enn å reparere!
Så siden jeg ikke røyker, og påberoper meg et rimelig oppegående kosthold på tross av at jeg går på en sjokkis-smell fra tid til annen (noe daglige turer til grønnsakshagen for å «hente» middag vitner om), så velger jeg å sette fokus på aktivitet.
I september skal jeg gjøre øvelser i 14 minutter hver dag! Og da mener jeg ikke sykkeltur, skogstur eller bading. Nei, jeg skal gjøre styrkeøvelser som er målrettet i forhold til å gå flere fjellturer. De dagene jeg restituerer skal jeg gjøre balanseøvelser og tøyninger. Målet er å booste den delen av mitt «treningsliv». Tidligere har blant annet styrketrening blitt nedprioritert av denne dama her. For jeg syns det er kjedelig. Jeg er i aktivitet, men det er på tur. Men i vinter og vår var jeg godt i gang allikevel og hadde vel egentlig funnet et tempo og en intensitet i styrketreninga som fungerte. Så kom en periode med mye symptomer og treninga rykket tilbake til ett eller annet. Men nå etter sommeren kjenner jeg at jeg må restarte. Så nå bikker vi september, og jeg har gitt meg selv utfordringen:
«14 minutter for MS». Styrke, tøying, balanse. Hver dag. Hele måneden. Heiing har vist seg å motivere og mottas dermed med takk. Og den som vil bidra til spleisen kan gjøre det via min facebook.
I fjor på denne tida var det Glittertind. 2452 meter over havet. Kanskje treninga i september i år(og etterpå) kan ta meg til neste topp? Bitihorn og Galdhøpiggen er nevnt. Noe som er sikkert er jo at når jeg har «et prosjekt» så motiveres jeg. Og med motivasjon kommer jeg langt. I alle fall om jeg tar ett skritt av gangen.
Så den som henger med får se 😉
ildet fra www.ms.no
Lenke til spleisen “min” ligger her: