Jeg møtte en ent.

I dag møtte jeg en ent. Alle som har lest eller sett Ringenes herre har et forhold til ent’er. En ent er ifølge wikipedia et levende tre som er besjelet. Entene er trehyrder som vokter over alle Midgards skoger, de er utrolig sterke og de kan gå. Hvis de vil.

Enter og jeg har både likheter og ulikheter. Entene har nemlig eget språk. Det har ikke jeg. Men de er trege i tankegangen og språket deres er veldig langt i den betydning at det som kan sies med to ord på tre sekunder på menneskespråk, kan ta flere minutter å si på entisk. Treg tankegang er gjenkjennelig. Tregt språk er verre å identifisere seg med. Og: entene velger sine ord med omhu og uttaler seg bare om viktige saker. I motsetning til meg, som ifølge kilder (sikre eller mindre sikre) tyter i hytt og pine.

Hvorfor jeg hevder at akkurat dette er en ent? Jo fordi enter likner veldig på vanlige trær. Levealderen deres er svært lang og kan strekke seg over flere tidsaldere. Mange enter forblir stående ubevegelige i lange tider, og noen av dem blir etter hvert veldig treaktige. Det er det som har skjedd med denne, går jeg ut ifra.

Ifølge lokalkjente var nemlig denne enten, eller eika da, hul allerede på 50-tallet. Da kunne barn klatre på innsiden av enten. På 70-tallet hadde den «grodd» så mye sammen at man bare kunne stå inne i åpningen, mens i dag så er det kun plass til å stikke inn armen eller kikke gjennom hullet. Et klart tegn på en ent som er i ferd med å gro fast og miste beina. Denne enten blir mer og mer treaktig.

Litt ufint å titte inn mellom beina på en ent…men klatring var ikke et alternativ.

Så vidt jeg vet så kan jeg ha passert mange enter på turen min i dag. Mange som jeg ikke la merke til. Men jeg så mye annet spennende, og gleden ved å gå nye stier, lese nye kart og oppdage gapahuker og omgivelser som jeg aldri har sett før er nesten like stor som å møte en ekte ent. Har du truffet en ent i helga?

Fangorns skoger hadde vårpyntet seg.

En gapahuk frister med ly for nordavind og snøeler.

Kaffe under tak.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg