Hvis alt dette er sant…

…ja da kan helga og jula bare komme og jeg kan ikke si annet enn takk for gode ord. Og takk for lånet av unike unger. Og uansett hvordan jula blir så gleder jeg meg til å treffe alle igjen i 2021 og håper på perfekte og smittefrie forhold for opplevelser og utvikling for både små og store!

Denne julegaven er en av de aller beste jeg har mottatt på lenge. Den er fra foreldrene i barnehagen der jeg er barnehagelærer og den berører. Rett og slett fordi ordene på koppen er veldig viktige for meg. Både personlig og i min yrkesutøvelse. Så igjen, hvis det er dette dere foreldre opplever: tusen takk! Det betyr alt for en som akkurat nå kun klarer å utføre yrket sitt noen få timer av gangen.

For meg er innholdet i disse ordene grunnleggende for arbeidet mitt. Det handler om verdier som er viktige og riktige å legge til grunn for yrkesutførelsen min. Det er ikke alle forunt å få lov til å være en medundrer sammen med de viktigste personene vi har. Framtida vår. Ungene våre.

Å undre seg handler for meg om å oppleve. Slippe det vi ser, hører og erfarer inn og gi ungene rom for å undre seg å lure på hvordan verden henger sammen. Ser vi et spor i skogen: Hvem har gått her? La ungene tenke høyt, undre seg. Og jeg kan undre meg med dem. Uavhengig av om jeg vet «svaret». I dag så vi spor langs veien. Var det reinsdyra til nissen som hadde gått der? Vi hadde jo akkurat hatt besøk av nissefar…Eller var det en hund, kanskje? Konklusjonen er den enkeltes.

Å engasjere handler for meg om både meg selv og ungene. Jeg må være «påskrudd» og interessert. Jeg må ta i bruk hele meg for å være troverdig og klare å engasjere ungene. Jeg må se hva ungene er opptatt av og tørre å la det styre innhold og hverdag. Min erfaring sier at det gir oss magiske øyeblikk som utvikler både små og store. Magiske øyeblikk som engasjerer meg og som jeg brenner for å fortelle mammaene og pappaene om blant annet i foreldremøter. I dag fikk jeg lov til å sitte på med ungene i akebakken. «Kan jeg bremse hvis jeg syns det går for fort eller?», spurte jeg. «Nei», var svaret. Så da bremset vi ikke.

Du varmer, står det på koppen. Det kan tolkes på ulike måter og jeg tenker at det ikke kun handler om at jeg er glad i bålvarme og å tenne bål. Det handler for meg om å vise ungene at jeg bryr meg om dem. Og at jeg klarer å formidle det til foreldrene. Da jeg skriver dette så kjenner jeg at jeg bryr meg både om ungene og foreldrene. Jeg håper dette skinner gjennom i mitt daglige virke. Engasjement skaper varme. Og den varmen får jeg tilbake hver gang jeg møter ungene. «Jeg har savnet deg», ble jeg møtt med av en femåring en dag jeg kom på jobb i høst etter langt fravær. DET varmer, og svaret mitt var lett å gi. Og ekte: «Jeg har savnet deg også».

Det siste ordet som står på koppen er anerkjenner! Det er et stort og viktig ord. Og for meg handler det om at jeg respekterer folk. Både unger og voksne. Jeg gir ungene rom for individualitet, prøver å vise forståelse og heier på alles personlige egenskaper. Og jeg forsøker å møte barna og gi anerkjennelse der de er: der en har nok med å kjenne igjen forbokstaven sin så kan en annen kanskje skrive både fornavn og etternavn etter husken. Begge trenger anerkjennelse og begge mestrer!

I dag skulle de siste kalenderpepperkakene trekkes og sendes med hjem fra barnehagen. En av ungene satt og hoppet i spenning. Kunne det være hans navn på lappen kanskje? En annen hadde logikken klar og full oversikt over hvem som hadde fått før og hvem sin tur det var. Han visste hvem som var heldig i dag, det hadde han lett regnet ut. Begges opplevelse er like riktige og like viktige. Og å vise dem anerkjennelse for akkurat det er viktig for meg.

Så tusen takk til dere foreldre som låner ut ungene deres til oss i barnehagen hver dag og som ser disse egenskapene hos for eksempel meg! Det er tydelig noen av dere som bringer og henter som undrer og engasjerer dere også. Og en ting er sikkert: det varmer et pedagoghjerte å få denne anerkjennelsen fra akkurat dere! Jeg lover å la disse ordene påvirke de få timene jeg klarer å bidra når vi treffes igjen etter nyttår også!

Med så fine unger og foreldre så er det ikke rart at jeg savner dere også!

Tusen takk!

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg