Sympati eller empati?

Hva vil du ha? I dag har jeg lyst til å skrive noe om forskjellen på sympati og empati. Det blir ikke lett og jeg kjenner at jeg egentlig tenker at det kan gå alle veier. Men jeg gjør et forsøk. I går fikk jeg tilsendt en artikkel og video om temaet av en venninne. Det handler selvfølgelig om at jeg som er varig syk møter både sympati, empati og likegyldighet daglig. Og ikke minst så møter jeg andre medmennesker med det samme. Sympati, empati og likegyldighet. Det er menneskelig. Relevant for både meg og deg med andre ord.

Artikkelen finner du her:

http://twentyonetoys.com/blogs/teaching-empathy/brene-brown-empathy-vs-sympathy?fbclid=IwAR38_ttH1DuwqMgsH5aI1cs-fIFjkG5VAYKqSon1nQkQxxTAZx-CNOhKH6M

En venninne som har kjent på det sjøl, både som mottaker av sympati og empati og som giver sendte meg altså denne. Hun har kjent på det slik som oss alle. Vi har alle våre utfordringer. Og i livet møter vi alle både utfordringer, sympati og empati. Og antakelig likegyldighet også. Det er helt naturlig.

Er ikke sympati og empati det samme da, spør du deg kanskje. Ifølge artikkelen er det store forskjeller. Så nei! Dr Brené Brown sier følgende:

«Empathy fuels connection. Sympathy drives disconnection.»

Empati og sympati likestilles ofte, men hun mener de er veldig forskjellige. Empati er en evne som kan føre mennesker sammen og få individer til å føle seg inkludert, mens sympati skaper en ujevn maktbalanse som leder til mer isolasjon og utenforskap. Til tross for dette så kommer jo sympati som regel fra en god plass. Sympatien kommer fordi vi så gjerne vil hjelpe og bidra slik at mottakeren føler seg bedre, ikke sant?

Brown mener det er 4 nøkkelpunkter på veien til å vise empati:

  1. Ta andres perspektiv. Ta på deg den andres sko.
  2. Unngå å dømme. Konsentrer deg om å lytte.
  3. Kjenn igjen følelser hos den andre som du kanskje selv har kjent på tidligere.
  4. Fortell at du kjenner igjen følelsene.

«Empathy is a choice, an it`s a vulnerable one», sier Dr. Brown. Ifølge henne er utfordringen at empati krever at vi kjenner på eller reflekterer over følelser som er ukomfortable. Vi gjenkjenner følelser som frustrasjon, redsel eller forvirring, og prøver å ta den andre personens perspektiv. Vi vet ikke hvordan den andre har det, men vi kan gjenkjenne følelsene medmennesket vårt sitter med. Å velge empati framfor sympati eller fullstendig likegyldighet er ofte mer krevende på kort sikt, men langtidsfordelene er store.

Dr. Brown sier følgene: «Rarely can a response make something better. What makes something better is connection». Jeg oversetter det med at det jeg sier ikke nødvendigvis gjør ting bedre. Det som gjør ting bedre er fellesskap. Du er ikke alene.

Som regel så er ikke mennesket ute etter en magisk quick-fix når de forteller om en utfordring. De forventer ikke at lytteren kommer med løsningen. Vi trenger bare noen som kan hjelpe oss å kjenne oss litt mindre alene i å møte utfordringene. Det kan jo hende vi leter etter noen som har erfaring i å komme seg gjennom utfordringer før. I alle fall er vi definitivt ute etter samhørighet og det er det empati dreier seg om.

Så blir utfordringen for oss alle å huske på: Sympati er stort sett alltid godt ment! Vi vil bare hjelpe og trøste. Når jeg sier til meg selv at det er mange som er sykere enn meg, så har jeg rett. Og når kollegaen din forteller at de kjenner en med samme diagnose som deg som må ligge i senga hele dagen, så ønsker de bare å trøste. Du er jo ikke der. Det kunne vært verre. Og de har helt rett. Det kunne det.

Les Dr. Brown sin artikkel, eller nøy deg med min tolkning her. Og ikke minst: se animasjonsvideoen som ligger ved. Først og fremst egentlig: se videoen! Jeg fikk i alle fall en aha-opplevelse! Takk for lenken, AC.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg