Har dere gått fullstendig fra vettet?

Kjære innlandet fylkeskommune. For meg som er en helt vanlig dødelig innbygger i innlandet så ser det dessverre slik ut. Hvilken verden lever dere i? Mandatet deres er å ta avgjørelser på vegne av ALLE innbyggerne. Det er dere som prioriterer. Nå MÅ dere ha sovet i timen.

De som ser riktig nøye etter kan muligens skimte en fartsdump bak bilen…for å si det sånn, han bremsa ikke så veldig…

På denne fylkesveien finnes det ikke snev av gang-og sykkelsti. Det finnes ikke vegskulder å gå på. Trailere og annen trafikk til og fra Europa kjører i hopetall hver eneste dag. De kjører fort. Fartsgrensa varierer, men som vi alle vet, har du først begynt å kjøre i 80, så er det fort gjort å fortsette med det. I alle fall er det tilfellet her. Det gjelder både små og store biler, men spesielt de store som skal langt, så det blir en del i døgnet.

På denne fylkesveien går det unger til og fra skolebuss. De fleste av oss har ikke busslommen i innkjøringa så det er helt nødvendig. Dersom vi skal ut og til og fra skole, butikk, fritidsaktiviteter eller rett og slett gå oss en tur langs vei, så går vi på denne veien. Eller, det gjør vi jo ikke! Det er ikke en kjeft ved sine fulle fem som tør å bevege seg ut på asfalten her. I alle fall ikke frivillig. Vi er innestengt. Veien går som en Berlinmur gjennom bygda. Og det trengs ikke andre vakter langs den muren enn tungtransporten som dundrer forbi med jevne og ujevne mellomrom.

Jeg har sjøl hoppet. Det er noen år siden nå. Det var vel i overkant optimistisk å tro at jeg og avleggeren, da ca 8 år, kunne gå langs veien de 250 meterne i 50-sone (ironi) til skiløypa på andre siden. Traileren som kom imot var størst og jeg rakk kun å skrike til jentungen «Hopp!» før den passerte. Da snøspruten og vindkulene i dragsuget la seg fant vi oss selv i snøhaugen. Like hele takket være rask reaksjon, lydig unge og upåklagelig motorikk!

Dette er nå ca 14 år siden. Det har ikke skjedd en dritt etterpå! Vi har riktignok «fått» fartsdumper her i 50-sona. Så langt har de etter mine observasjoner kun ført til at trailerne og personbilene i beste fall brått bremser ned før hver hump, så gir de full gass fram til neste hump. Jeg hører det hver dag og i begge retninger. Og jeg hører det godt. Husveggen her går 4 meter fra asfaltkanten… Fartsdump nr 1 er ca 15 meter unna.

I går ettermiddag skulle jeg ut med bil. Idet jeg skal svinge utpå veien kommer siste skolebuss for ettermiddagen. Ca 20 sekunder etterpå, på vei nedover bakken, på fylkesveien, møter jeg traileren. Det vil si møter og møter! Den står bom fast. Antakelig på blanke dekk. Det hadde jo kommet ca en halv cm snø. Hvem f… kjører på så dårlige dekk i vinternorge? Og hvem f… er det som kan la dette skje uten å prioritere denne veistrekningen? Unnskyld språkbruken. Men «det rekker nå», som svensken ville sagt! Kaoset i bakken eskalerte utover kvelden og da jeg kom hjem 3 timer senere sto traileren der fortsatt, det hadde vært flere biler involvert og politiet var på saken.

Her bare delvis blokkert. Jeg kom forbi, men var glad jeg ikke møtte noen da jeg måtte ut i motgående kjørefelt.

Hendelsen er ikke unik. Et helt vanlig problem heromkring. Den 19.januar snødde det mer enn i går. Da havnet jeg mellom to trailere oppover bakken. Den første kom over både bakketopp en og to, i krabbefart, før den begynte å skli bakover….den andre lå sånn passe «kuk i ræv» på min bittelille personbil. Jeg valgte å svinge inn på busslommen midt i bakken og ringe politiet. Etter 3 forsøk med rygging, skliing og til dels to trailere i bredden i den uoversiktlige bakken, så kom de til slutt opp og forsvant mot Sverige. Klokka var midt på dagen, som Prøysen ville sagt, rett før skolebussen med 6 og 7-åringer skulle komme… Politimannen i andre enden lurte på om det ikke var brøytet… Nei! Det handler om prioritering. Igjen!

Hvem f….er dere da i Innlandet fylkeskommune som seriøst kan foreslå å utbedre gang og sykkelsti langs veien mellom Stange og Hamar? «Stange kan få ekspresssykkelveg i Ottestad ingen har bedt om», skriver Stangeavisa. Der det ALLEREDE er gang- og sykkelsti hele veien. Den skal være flere meter bred og ha midtstripe, leser jeg. Jeg har til gode å se at det er kø av syklende og gående langs den sykkelstien som allerede er der, jeg altså… Arrester meg gjerne om jeg tar feil, men så vidt jeg vet så har denne veien atskillig mindre tungtrafikk enn det som er tilfellet på fylkesveien uti her også! Så at dere i det hele tatt har mage til å foreslå noe slikt og med en kostnad på 10 millioner…fyttirakkeren!

Folkehelse har jeg hørt om. Det er visst viktigere for noen enn for andre av oss. Eventuelt så er vi uti her i så god form fra før at det ikke er så fali. Det er sikkert fordi vi i vår ungdom kunne sykle til den lokale badeplassen, langs veien, i stedet for å kjøre bil. Det gjorde ikke avleggeren her i huset for 10+ år siden, for å si det sånn. Ikke ungene som bor her nå heller, tipper jeg.

Jeg innrømmer gjerne at jeg er forbannet nå og at språkbruken kunne vært mer saklig! Men hadde jeg skrevet dette i går, rett etter hjemkomst og slalomkjøring mellom strandede trailere og vrengt autovern, hadde ordlyden vært betraktelig verre. Jeg har sovet på det nå. Det modererer selv ei forbanna småbrukerkjærring. Småbruker og samboer har gjennom mange år brevvekslet med ansvarlige vegmyndigheter. På en saklig måte. Det har så langt ikke ført til noe annet enn prat! Så pardon my french: nå får det pokker meg være nok!

Er det mulig? Stangeavisa uke 6.

Stangeavisa uke 6.

Hamar Arbeiderblad, 15.02.2021.

Innlegget er delt på blogg, sendt til lokale aviser, og til vegmyndighetene. I sin fulle og hele usaklige og forbanna utgave!

PS! Idet jeg kjørte inn i garasjen etter hjemkomst i går kveld kom en trailer med henger opp bakken og forbi. Den kjørte helt vanlig. Dette er altså ikke en kritikk av tungtransportsjåfører generelt. De som har skikkelige dekk og kjører som folk kommer opp denne bakken selv med snø på asfalten.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg