17 timer skogsmagi.

Hengekøyesesongen min er i gang. Veldig sent i år. Jeg minnes hengekøyeturer med snø og skare før om åra. Mens i år ble første natta på bar bakke.

Men trugene var på. I går. Og noen steder var det helt ok. Is og slush i løypa her og der. Og truger fungerer også utrolig godt på delvis bløt og isete myr. Men ikke så godt i lyngen. Så på hjemtur i dag fikk de henge på sekken.

Isen hadde forsvunnet fra «dansegolvet» der jeg pleier å se fugleleik om våren. Så i år måtte jeg nøye meg med å høre leiken. Det som var igjen av den. Det buldret og knatret fra tretoppene og myrene rundt, så skogens ro hadde jeg vel i grunn kun et par timer midt på natta. Selv om bråkmakerne ikke var å se. Men liv på tjernet var det uansett.

Et par traner lettet da jeg kom for nære i min jakt etter leirplass. De sirklet rundt flere ganger, men sov nok et annet sted. Det samme gjaldt lomen som var både våryr, aggresiv mot hverandre og antakelig en smule klar for familieforøkelse. Det var hoiing, kjatring og plasking hele kvelden av de to som kjempet om den tredjes gunst. Hvem som vant vet jeg ikke, men de forsvant da kvelden kom. Det gjorde de fire gjessene som plutselig kom over tretoppene og bremset ned i tjernet også. De tok oppstilling på motsatt side av vannet. Men forsvant da de hadde observert meg lenge nok og kommet fram til at jeg ikke kom til å flytte meg. Litt sånn psykisk spill og utpsyking hører med. Og jeg var der først.

I natt var jeg rett som det er i overkant varm. Men jeg er såpass redd for å fryse at forholdsreglene tas på alvor stort sett uansett om det er kaldt ute eller ikke. Men jeg klager ikke. Og når den ene varmeflaska var lekk og måtte kastes ut av soveposen allerede ved leggetid, så var det jo greit at det andre fungerte!

Nå er det mai og sesongen for hengekøyeturer er i gang. jeg gleder meg til det blir flere. Og i og med at isen har gått så blir det nok plutselig hengekøye- og badetur. Badesesongen har jo vært i gang et par uker allerede, siden det var duket for bading i bekken på hyttetur for halvannen uke siden.

Det gir alltid mersmak å være på overnattingstur til skogs. Selv om det byr på en del refleksjoner. Både refleksjoner om hvor heldig jeg er som kan drive med det der. Og refleksjoner over hvor tungt denne skrotten syns det er å bære tung sekk. Og ikke minst måtte jeg dra på smilebåndet over meg selv da jeg før jeg bikka meg ut av soveposen i dag tidlig måtte varme medisinene i hånda slik at konsistensen ble noenlunde riktig før jeg inntok dem. Og i samme slengen tikket det inn påminnings-sms for time på Kreftenheten på sykehuset i morgen. Det kan jeg vel si er den ultimate selvmotsigelsen, egentlig. Men samtidig ikke. Det er jo blant annet de medisinene som gjør at jeg kan bære tung sekk, sove ei natt i hengekøye, og fremdeles stå på beina dagen etter. I alle fall etter å ha gjenfunnet kraft og balanse nok til å stå oppreist uten å holde meg i noe. Og note to myself: medisinene kan med fordel ligge INNI soveposen når det ikke er sommertemperatur ute.

Da får det ikke hjelpe at bilen ikke var lenger unna enn omtrent akkurat en kilometer. Og at jeg kunne høre bilene på veien, og ikke minst dunkinga fra bilstereoen, flere ganger i løpet av natta. Det var nok noen som feira «nattilførstemai» med noe hvileløs kjøring på avsidesliggende skogsbilveier.

Tross alt er det bedre å ta medisinene hengende i ei hengekøye i skogen en kilometer fra veien enn å ta dem i sofaen hjemme. I alle fall for slike som meg. Slike som er hardt angrepet av «krattsjuka», som småbrukeren sier.

Og nå er henginga i gang. Og hjernen hadde såpass godt av den pausa, at nå tror jeg jammen jeg fant ut hvor årets Escape skal gå også. Så da blir det nok minst ett nytt kart 😉 , som jeg undret på i dette innlegget : https://friluftsheidi.blogg.no/den-kartomane-slar-til.html

 

Sola går ned over tjernet.
Litt betenkt om truger egentlig var en god ide….
Rigger leir. Is på tjernet i bakgrunnen – håp om fugl? Neida. Isen fløt stille og la seg midt utpå tjernet i kveldingen og fuglene var bare hørbare, ikke synlige.
Kakao og baylies til kvelds 😉

Morgensol ved kokongen.

Medisinvarming.
Kaffe og ostesmørbrød til frokost.

Mer eller mindre obligatorisk lesestund med yndlingsturboka.
Trugene får være her på hjemturen.

 

Velkommen mai🙂

Avsluttet april med kakao og baylies i lyngen:

Og går inn i mai med kaffe og frokost på samme sted. Med orrhanesang fra tretoppene og en brølende rådyr bukk på motsatt side av tjernet.

Velkommen skal du være, mai☀️

Sent ute?

Muligens er jeg litt sent ute i år. Litt sent ute til vårens show til skogs. Jeg er i alle fall helt ute.

Foreløpig er det tre lom og fire gjess som står for underholdningen utpå vannet. Orrfuglene høres fra tretoppene på myra så kanskje er det duket for litt spill på den isen som er igjen utpå morgenkvisten.

Om jeg er sent ute, så er jeg i alle fall helt ute🤞

3 gleder fra balkongen.

Jeg trenger stadig en påminnelse om å glede meg over de små hverdagslige opplevelsene. I dag trengs det igjen. Så her kommer dagens (foreløpig) tre gleder fra champagnebalkongen:

  1. Tursekken er pakket. Planen er å møte mai utendørs.
  2. En lang og god telefonprat med ei venninne var bra. Det er ikke hver dag jeg tar telefonen (!), men i dag passet det. Og det passet bra!
  3. Katta og jeg nyter vårsola på, nettopp, champagnebalkongen. Med te og bok til meg og fluer å jakte for han så bjuder den på. Selv om det ikke er champagne.

Det er generelt lite champagne i hverdagen. Lite til fest også, når jeg tenker meg om. Men med alt det går an å glede seg over så er i alle fall ikke akkurat det noe savn.

Hva gleder du deg over på en tirsdag?

Sol, bok, te og utsikt. Og på champagnebalkongen drikkes alle kalde drikker av stetteglass. Også vann 🙂

 

Den kartomane slår til!

Igjen! Og nå tror jeg jammen meg kanskje det er klart for et nytt kart igjen! De siste par dagene har jeg nemlig vært i sånn idemyldremodus. Med kart. Og nå kjenner jeg det snart er på tide å involvere den mer impulsive partner-in-crime i ideene.

Jeg har nemlig så vidt begynt tankevirksomheten om årets The Great Escape. Den 12. escape’n på rad. Altså blir det den tolvte sommeren på rad at vi to faste medlemmer av The Great Escape setter av noen dager og netter til fjelltur i kor.

I år på sykkel. Siden gangevnen hos undertegnede har gått drastisk nedover siden vi startet med Rondane på langs i 2013. I åra siden da har vi trasket og gått, padlet, syklet og ridd i fjellområder rundt omkring i vårt vakre land. Vi har sovet i lavvo, på hotell og i det meste av ulike DNT-hyttekonseptene som fins. Både betjente og selvbetjente. I matboden på 2068 meter over havet på Fannaråken har vi også sovet. Sammen med et ektepar fra Larvik. Vi var nemlig noen og nitti personer som skulle dele på sånn omkring 37 ordinære senger. Så da var det i grunn greit med ei glissen matbu sammen med tunfisk og joikakaker.

I år blir det kanskje hverken matbu eller 2000-meterstopper. Så foreløpig idemyldres det om både hotell, lavvo, rundturer og seterveier.

Når jeg ser på antall turkart jeg allerede har å velge mellom så burde det muligens gå an å ta i bruk et av dem jeg allerede har!?! Men så er det artig med et helt nytt område også, ikke sant 😉?

Hilsen kartoman friluftsheidi som leter etter bilfrie sykkelveier som både er lange nok, har start og stopp på samme sted med noen dager i mellom og med lademulighet for trehjulingen underveis. (tips mottas så absolutt med takk om noen skulle sitte på svaret 😉).

Fortsettelse kommer. Antakelig med et nytt kart 😉

Det skulle vel i grunn være mulig å gjenbruke noen av disse kanskje?

The Great Escape 2013-2021 kort fortalt:

https://friluftsheidi.blogg.no/hvorfor-the-great-escape.html

 

2022 ble en super tur i Dørålen, med kreftmedisin så vidt ute av skrotten før avreise: https://friluftsheidi.blogg.no/rondane-pa-gjors.html

Og i fjor, 2023, ble det lavvo, bading, trasking, vading og turisthytte i Gausdal vestfjell:

https://friluftsheidi.blogg.no/gatur-eller-matur.html

http://friluftsheidi.blogg.no/sa-gikk-vi-da.html

Her er to av innleggene etter fjorårets escape. Det er visst mange av dem også, i bloggarkivet mitt finnes de…

Effektivt!

Ukas søndagstur er unnagjort. Vi har vært ekstremt effektive syns vi. Akkurat denne helga. Og det er ikke vår skyld. Det er yr sin skyld.

Yr varslet sol i går og regn i dag. Dermed var vi i overkant lure til oss å være, så vi tok søndagsturen på lørdag. Og så er det lørdagsgreier og -sysler i dag. Og søndagsturen har vi effektivt lagt i «banken» så nå kan det regne så mye det bare vil.

Det er forresten helt magisk å komme seg ut i vårskogen. Nå er det endelig bar bakke (nesten) overalt også i nærskogen min, så nå kan vi glede oss over luksusen å kunne gå rett uti skogen fra trappa. Det ble både bålkaffe, kanelsnurrer, leting etter gamle grunnmurer (er jo ikke samboer med en museumsansatt uten at det får følger) og krabbing rundt for å plukke både blåveis og hvitveis. Og heldigvis en god del virring omkring og mysing på blikkfang underveis.

Takk for denne søndagsturen også, skogen! Selv om den foregikk på lørdag. Du inspirerer. Og dermed legges planer for sesongens første hengekøyetur 😊. En skogstur kan være effektiv på så mange måter.

Gullhøne. 
Hvitveisteppene har startet sitt inntog.
Dag og natt. 

Turens “fangst”.
Kaffe og kanelsnurr på gang.
Gullhøne, eller marihøne om du vil. Vårtegn.

Sånn går nu dagan…

Hverdagene med varig sykdom er sånn omtrent:

Mandag: Næh, jeg er så vant til det.

Tirsdag: Næh, jeg er så vant til det.

Onsdag: Næh, jeg er så vant til det.

Torsdag: Næh, jeg er så vant til det.

Fredag: JER ER SÅ HELSIKES LEI AV Å HA KONSTANT VONDT OG IKKE HA ENERGI TIL NOE SOM HELST. JEG HATER KROPPEN MIN OG JEG HATER Å VÆRE SLIK HELE TIDA. ALT ER EN PINE SÅ VÆR SÅ SNILL Å FÅ DET TIL Å STOPPE. JEG ER UTSLITT!!! PLIIIIS!

Lørdag: Næh, jeg er så vant til det.

Søndag: Næh, jeg er så vant til det.

….

Og denne dukket opp på facebookfeeden min i dag tidlig. Sånn passe velplassert:

 

Sånn er i alle fall hverdagen min. I dag er det fredag. Jeg satser på å finne igjen kampgløden i morgen.

God helg!

“Hadde du bare vært litt større!”

Akkurat det sa dama som styrte roboten til meg i dag. Og jeg spurte i grunn om jeg kunne få det skriftlig! Det er sjelden jeg beskyldes for å være for lita! Men altså; roboten som trekker opp riktig mengde radioaktiv kontrast var så proppfull av bequerel på morran i dag, at den slet med å trekke opp akkurat så mye, eller lite da, som jeg skulle ha. Så da måtte vi vente litt da. Ikke på at jeg skulle blir større, selv om det stadig vekk går fortere og fortere kjennes det ut som. Nei, det var bare å vente såpass lenge at halveringstida hadde begynt og antallet bequerel var nede på et brukbart nivå.

Og da gikk alt etter planen! Og godt var det, for dama som kom etter meg var mindre enn meg. Og magen hadde begynt å rumle da den kun hadde fått lunkent vann så langt i dag. Radioaktiviteten ble sendt inn i åra, skrotten fikk tid til å fordele svineriet og bildene ble tatt. Det hele tok i grunn formiddagen. Enda jeg igjen var av typen «one-take-wonder». Altså klarte jeg å ligge så rolig at alle bildene ble «bra nok» på første forsøk som a sa. Ingen ms-spasmer, hostekuler eller nysing i dag. Men med et par blodprøver i tillegg så fikk jeg til slutt reise hjem igjen. Og det var godt.

Så nå tenker jeg det blir en bitteliten brunsj og helst en ørliten strekk. Det skal vel til i og med at jeg allerede begynte å glede meg til å legge meg igjen FØR jeg sto opp i dag.

Hæsjtægg selvlysende og alt annet enn morgenfrisk.

Enda en formiddag her…

Ikke akkurat standard med solo til frokost. Men greit med litt påfyll før hjemreise.

 

Ei fargerik uke. Tips nr. 5.

Det femte tipset i min serie med greier som ser ut til å fungere for meg er muligens litt omfattende. Men prinsippet bak går antakelig an å følge på en eller annen måte av de fleste.

For meg handler det om å ta tilbake litt av kontrollen. Med ekstremt lite energi å forbruke, samt at energien er fryktelig uforutsigbar, så kjente jeg at jeg mistet mer og mer kontroll over både energi og hva jeg brukte den på. Jeg var liksom aldri fornøyd med det lille jeg fikk til. Jeg ville alltid mer enn jeg orket og jeg havnet stadig i situasjoner der aktiviteter jeg egentlig likte ble et ork og en «plikt» fordi jeg var for sliten. Ofte for sliten fordi energien var brukt opp lenge før «må-oppgavene» var fullført. Og da ble det ikke igjen tid til lystbetonte aktiviteter.

Så kom MS-senteret. Eller rettere sagt mitt rehabiliteringsopphold på MS-senteret. Der hang ukeplanen med detaljert dagsplan på innsida av døra. Alle avtaler, gjøremål og måltider var markert. Og det var masse ledige «tider» som kunne fylles med flere avtaler, hvile, tur eller hva som helst annet som jeg ville.

Og jeg er jo barnehagepedagog. Så ukeplan, se det! Det skjønner jeg meg på. Det er vel kanskje også derfor jeg rett og slett «adopterte» ideen med ukeplan. Samtlige uker etter det oppholdet, som ble avsluttet midt i november, har jeg derfor laget min egen ukeplan. Jeg har kun hoppet over i jula og i påsken. Da har det vært ferie. Jeg har forresten hoppet over ei uke til i vinter. Som en test for meg sjøl. Men da kjente jeg at jeg sklei ut, så da var det bare å hekte seg på igjen fra uka etter.

Så det siste halve året, snart, har jeg levd med ukeplan. Sikkert substitutt for at jeg ikke er på jobb og lager noen der. Måltidene har egen farge. For de er viktige for å holde energien så god som mulig. Spesielt for oss med fatigue, har jeg lært. Trening har egen farge og det har alle «Må-aktiviteter», sykehusavtaler for eksempel, alle «bør-aktiviteter» og alle «lyst-aktiviteter». Rimelig fargerikt 😉. Og så er det så klart viktig at jeg prioriterer. «Må-aktivitetene» kommer på først. Så «lyst-aktivitetene». Og hele poenget med de er at da kan jeg velge. Jeg kan gå meg en tur, ligge på sofaen, lese ei bok eller gjøre noe het annet som jeg har behov for eller lyst til. Til slutt skrives «bør-aktivitetene» på. Og de settes helst opp i korte økter slik at de er gjennomførbare. Og er de ikke det, gjennomførbare, så hopper jeg rett og slett over. Det er aktiviteter som husarbeid for eksempel, som kan utsettes til i morgen. Eller til de for eksempel glir over til å bli «må-aktivitet» 😉 .

I periodene der det er mye jeg må, mye avtaler, så blir det veldig lite «-bør-greier». For da er det viktig at mest mulig av tida mellom brukes til hvile og restitusjon.

Dette har jeg fått til å virke for meg. Det kjennes ut som jeg har noe mer kontroll over dagene. Jeg har mer overskudd til å få gjort noe som gir meg glede, og det gir struktur i hverdagen. For det kan virkelig være en utfordring når en har mest lyst til å legge seg i fosterstilling under dyna eller et pledd.

I helga var jeg på hyttetur med en god gjeng kolleger. Det betyr at forrige uke og denne uka har litt ekstra rom for «lyst-aktiviteter». Rett og slett fordi slikt noe krever energi og det må lades både før og etter.  Men turen kom med på ukeplanen! Med egen farge så klart!

Ukas palett.
Kan snart tapetsere kontoret med ukeplaner 😉

 

Kronikerens tips nummer 4.

Mitt kroniske liv krever at jeg er ekstremt bevisst og nøye med hva jeg bruker energi på. Det krever også at småbrukeren må ta i noen ekstra tak. Ganske mange, egentlig. Og ikke minst også ta over en del av «mine» arbeidsoppgaver.

Vi ukeshandler. Og det er ikke jug. I mange år har vi prøvd å være nøye med å dra i matbutikken kun en gang per uke. Annenhver uke drar jeg og annenhver uke drar småbrukeren. Da ender vi jo som regel med en rimelig endeløs handlelapp, og ganske mye tunge poser og ekstremt mye «drass». Det passer ikke min ms-syke kropp. Når en i tillegg til vanlig skyr alt som heter kjøpesenter og misliker store handleturer, så taler det meste for unngåelsesatferd! Men mat må vi ha!

En handletur med den tilstanden jeg er i krever egentlig en hel dag. Ingen andre ting på tapetet den dagen, kun handletur. DET er kjedelig! Og ikke noe jeg egentlig syns at er greit å drive med. Så da må vi ta grep og være litt løsningsorientert!

Så dermed endte det med at det er Oda som kommer med maten til oss. Altså ikke Oda som i avleggeren, men Oda som i de gule bilene vi ser på veiene.

Matbestilling, med andre ord.

Det betyr at vi stille og rolig og ved hjelp av det o store internettet kan sitte hjemme og bestille alt vi trenger (og selvfølgelig en del mer) via tastatur. Så får vi det tilkjørt og bært inn i gangen på det tidspunktet vi velger. Eller det tidspunktet som passer oss best av de som er ledige da. Som regel er transporten gratis eller vi kan betale for eksempel 9 kroner for det.

Dette gjør jeg med litt blandede følelser. Det blir hverken spesielt kortreist eller støtte til lokale virksomheter av det der. Men vi slipper å kjøre bil til butikken og sparer da litt utslipp i og med at Oda-bilen kjører innom mange og legger opp ruta slik at vi som bor i samme område får maten levert på samme tur. Det er også lettere å unngå at det «detter» både sjokolade, lakris og andre greier oppi handlekurven rett før du kommer til kassa. Det blir sjelden til at vi logger oss på for å kjøpe MER sjokolade kvelden før Oda-bilen kommer, for å si det sånn.

Og aller viktigst: Det sparer energi. Både min energi og småbrukerens. Så får vi se om vi er fornøyd med metoden når det har gått noen måneder. Akkurat nå kan det i alle fall anbefales.

Matbestilling er dermed mitt kronikertips nummer fire 😊

Det er heldigvis ikke like mye hver gang….